Ekologisk mat eller ekomat är mat gjord på råvaror som räknas som ekologiska, det vill säga att de kommer från odlingar som är certifierade för vissa regler. Den vanligaste märkningen för ekologisk mat i Sverige beviljas av Krav, som är en ekonomisk förening där stora aktörer inom livsmedelsindustrin finns som exempelvis ICA, Coop, LRF, Arla. Luomu-märket beviljas för ekologiska produkter som övervakas av finska myndigheter.
Vissa tillsatser till mat brukar vara förbjudna vid Krav-märkning av mat, däribland tillsats av glutamat.-Wikipedia
Att äta ekologiskt är bra för både dig och för miljön. Om du känner att du inte har möjlighet att alltid välja ekologiskt så finns det i alla fall några matvaror du kan byta ut. De viktigaste är dessa;
Kaffe
Om du väljer ekologiskt kaffe så gör du en bra sak. Många kaffeplantager idag, som inte är ekologiska använder giftiga kemiska bekämpningsmedel som skadar och i värsta fall dödar både djur, natur och oss.
Bananer och vindruvor
Dessa två frukter blir ofta hårt besprutade. Många bananplantager använder gift som ger nervskador till arbetarna och deras barn. Välj ekologiskt.
Mejeriprodukter
Det gör att du bidrar till en friskare miljö och natur.
Kött
Välj eko, så får du kött från ett gladare djur. Samma miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.
Potatis
Det finns bekämpningsmedel även i svensk potatis, välj ekologiskt så sprids mindre gifter i vår natur.